10 – AGUNNARYDS SÄGEN-RIKE
Halta-Kajsa i Havastuträan
Källa: Kronobergsboken 1968
Teckning: Jan Björk
> Hör sägnen om Halta-Kajsa i Ryd på Sagomuseets webbplats
Sagogumman Halta-Kajsa på Havastuträan under Ryd Norregård satte Agunnaryd på ”Sagokartan”. Genom Kajsas berättelser har bygden fått en stor sagoskatt. Hennes liv är väl utforskat och vill man läsa hennes sagor finns de att söka i Hylténs- Cavallius skrifter.
Kajsa Andersdotter var född 1792 i Kalvsnäs och bodde på flera platser, men det var på Havastuträan som hon blev känd. Hon var inhyst hos en stor familj tillsammans med sina tre döttrar, Karin, Eva och Anna. Anna var född 1833 och hon blev den sista som bodde i stugan. Grunden synlig och platsen märkt av Hembygdsföreningen, det finns även ett berättarskåp uppsatt av Sagomuséet.
Halta-Kajsa levde mellan åren 1792 – 1857.Kajsa var halt och kallades för ”Halta Kajsa”. Genom folklivsforskaren Gunnar Olof Hylten-Cavallius blev hennes berättelser nedtecknade. Kajsa fick följa med honom till Stockholm 1848 och arbeta i hans hushåll. Då gavs ytterligare tillfällen för den intresserade folkminnesforskaren att lyssna mera på Kajsas sagor och gåtor för att bevara dem åt eftervärlden. Kajsa i Ryd betecknas också ha varit hans främsta sagoberätterska.
I Kronobergsboken 1968, utgiven av Kronobergs läns musei- och hembygdsförbund, är åtskilliga av Kajsas sagor och gåtor intagna. (Boken ifråga finns bl a på Smålands museum i Växjö och på biblioteket i Ljungby.
Många av sagorna handlar om Agunnaryd, som ”Trollen i Ramsåsa klint”, ”Trollsmeden”, Nockarp, och ”Torre-Jösse”, Agunnaryds kyrkogård.